top of page
GESZTENYE FOTÓ

Mit vegyek fel szabadtéri fotózáshoz?


Nem azért hozom fel ezt a témát, mert sokan kérdezitek, hanem pont ellenkezőleg, alig merül fel kérdésként.

Kevesen hiszitek, hogy egy fotózáson (főleg szabadtérin) kritikus pont lehet a ruházat, pedig az igazság az, hogy nagyon is alapvető.

A ruházat színe és stílusa meghatározza a képek összhatását. Természetesen, ahány műfaj, annyiféle "aranyszabály" , mást kíván egy műtermi portré vagy glamour fotózás és mást egy családi szabadtéri könnyed alkalom. Ha a szett túl harsány, túl különleges, elvonja a figyelmet az arcokról és a környezetről, gyakran még a cselekményről is.

Nézzük meg egyenként, hogy melyik ruhának milyen hatása van a fotókon.

Sötét, fekete ruházat: Kedvelt verziók a fekete, sötétkék és szürke, főleg a hölgyek ​​körében, ugyanis mind tudjuk, hogy a sötét szín slankít. Segít az alanynak jobban beleolvadni a környezetbe, így a fókusz az arcra terelődik, hiszen ha ránézünk egy képre, azon mindig a legvilágosabb rész vonzza a szemünket először. Kijelenthetjük tehát, hogy hálás összeállítás lehet egy sötétkék szett, azt viszont itt megjegyezném, hogy bár egy műtermi vagy kismama fotózáson jól viselkedhet egy fekete szerelés, szabadtérre nem ajánlanám, mert nyomasztó, ambivalens hatást kelthet az amúgy vidám, légies környezettel.

Óvatosan az élénk színekkel! Ez egy számomra is megosztó kategória, ahol nem is igazán tudok állást foglalni. Én imádom az élénk színeket. Magamon is és másokon is. De ha mint fotós kellene nyilatkoznom, nagyon pórul tudok járni akkor, ha egy élénk piros, sárga vagy zöld színű póló színe a napfény hatására "visszatükröződik" az arcra, és az adott szín árnyalatával megfesti azt. Macerás utólag korrigálni a bőrszínt, így kompromisszumos megoldásként azt javasolnám, hogy egy borongósabb, szűrt fényes napon nyugodtan vegyetek fel élénk színt is akár, de a verőfényes napsütésben maradjatok a pasztell árnyalatoknál.


Itt még egy apró kitérőt tennék: Fontos, hogy tudjuk a mértéket. Ha egy négytagú család minden tagja különböző színekben pompázik, gyakorlatilag egy nézhetetlen kavalkád lesz az egész, elvonja a sok szín a figyelmet a lényegről. A legjobb az, ha a család egyik tagja kap egy színes felsőt, a többiek viszont a fehér, sötétkék vagy egyéb semleges árnyalat mellett döntenek, így egy kellemes összhatás érhető el.

A fehér kövérít? Ha megfelelő a szabása a ruhának, akkor azt gondolom, hogy nem. Viszont ad a sorozatnak egy légies, friss hatást, amit semmi mással nem tudunk elérni egy kora tavaszi fotózás során. Legyen az egy blúz vagy egy laza, lágy esésű pólóruha, ha ügyesen el tudjuk vele rejteni a nem mutogatni kívánt részeinket, az összhatás egyértelműen pozitív lesz! Kismamáknak kifejezetten ajánlott, tündökölnek benne :)

A fehér nadrággal viszont vigyázzatok! Nem a szélesebbnek tűnő csípő miatt, hanem, mert egy szabadtéri fotózás során szinte biztos, hogy leültök majd a fűbe, hasaltok, fához támaszkodtok, így elkerülhetetlen, hogy koszolódjon, már az első képeknél is. Utólag korrigálni nem igazán lehet, a fotókon viszont a piszkos ruhát nem szeretnénk viszontlátni.

Tartalék ruha a gyerekeknek! Az előbb említett tény miatt mindig javaslom, hogy hozzatok váltás ruhát! Lefagyizzák, elesnek, összekenik stb., fontos, hogy legyen tartalék!

Minták és feliratok: egyértelműen NE!

Ebbe beletartoznak a márka logók is. Még a legkisebb minták, pöttyök, csíkok vagy mesehős figurák is rontják a vizuális élményt, és sokszor a fényképező ezeket távolról "rosszul érzékeli" és felismerhetetlenné teszi az apró mintákat, foltokat, ami nagyon zavaró lesz a fotón.

Rövid vagy hosszú?

Tudom, hogy főleg a nyári fotózásokon kifejezetten meleg tud lenni és szeretne az ember a lehető legkevesebb ruhamennyiségben felvonulni. De. A hosszú nadrág alapvetés. Ne gyertek rövidbe! A póló még rendben van nagy meleg esetén, viszont az ujjatlan tilos! Ha több az egyéb szabad bőrfelület a képen, mint maga az arc, lényegesen romlik az összhatás, a figyelem a szőrős férfi lábakra és combokra terelődik, a kedves bájos gyermekarc helyett. Hölgyek esetében előnyösebb a hosszú, lenge szoknya vagy nyári ruha nagy melegben, a vállakat pedig csak abban az esetben hagyjuk szabadon, ha tökéletesen elégedettek vagyunk a karunkkal :)

A kevesebb mindig több!!

Kerüld a túl sok kiegészítőt! A kislányok hajába bőven elegendő egy szép fonás vagy egy diszkrét pánt, ne világítson 4 db unikornisos műanyag csatt a pici kis fejecskéjén! Az anyukáknak ugyanezt tudom tanácsolni, egy egy apró ékszer vagy kendő feldob egy semleges ruha szettet, de vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásba.

Baseball sapka TILOS!

A kis srácok és olykor az apukák is szeretik, de az esetek 99%.-ában túlárnyékolja az arcot, nem lehet látni a szemeket és a sapkák nagyobbak, mint a gyermek feje.

Haj, köröm és smink...

A mesterhármas. Mindegyik részlet egyformán fontos. És itt nem arra gondolok, hogy körmös és fodrász időpont nélkül el se gyertek a fotózásra, de nyilván van itt is pár alapvetés. Mondjuk, hogy nem csak az anyuka jön igényes, ápolt kezekkel, és tiszta körmökkel, hanem figyel arra, hogy a család többi tagja is úgy érkezzen. Tisztában vagyok vele, hogy egy 2-3 éves gyerkőc elesik, amikor jön megy és piszok kerülhet a körmei alá, de ha rendesen le vannak vágva, könnyen tisztítható egy törlőkendővel a fotózás alatt is.

A hajra csak a lányok esetében térnék ki: az egyetlen és legfontosabb dolog: ne lógjon a szemetekbe! Gyönyörű a hosszú, kiengedett hajzuhatag, de legalább egy hullámcsattal tűzzétek el az előreeső tincseket, mert képtelenség egy aktív fotózás során arra figyelni, hogy mikor hullik az arcotokba a haj, és sok esetben az adott képet már nem lehet reprodukálni, mert elszállt a pillanat...

Smink: javasolni szoktam az épített műszempillát, ami nagyítja, kiemeli a tekintetet különösebb festék nélkül is. Ha használtok alapozót, az olyan legyen, ami a napfény és meleg hatására sem folyik meg, nem "indul el" az arcon, mert azzal többet ártunk, mint használunk. Egy szaladgálós, fára mászós délutánra értelemszerűen leheletnyi smink kell csak, a füstösre satírozott szemek inkább a műtermi fotózáshoz állnak jól.

Általános tippek az egész családra nézve:

Az egyik legfontosabb, hogy komfortosan, jól érezd magad a választott ruhákban. Hiába gondolod azt, hogy egy vasalt ing és fényes cipő jól mutat majd a képeken, ha alapvetően nem ez a stílusod. Ha nem tudod "viselni" a választott szettet, az átjön a képeken és nem érzed majd a magadénak a végeredményt. Kapucnis pulcsiban és laza pólóban, tornacipőben is lehet igényes sorozatokat fotózni, de kínosan figyelni kell az összhangra!

A ruházatnak meg kell egyeznie stílusban, különben értelmezhetetlenek lesznek a képek. Ha az anyuka fehér blúzban jön, az apuka pedig egy szürke, sportos, középen márka logós pólóban, elvérzett a sorozat. Komolyan.

A kék farmer mindig egy jó választás, azzal nem lehet mellé lőni. Gyereknek és felnőttnek egyaránt. A felsőknek nem muszáj mind egyforma színűnek lenni, de az említett összkép itt is nagyon fontos.

Mindig vegyük figyelembe az adott évszakot és fotózási körülményeket. Ha az őszi színekben megyünk ki az erdőbe fotózni, ne adjatok a gyerekre pink vagy türkiz kabátot, még akkor sem ha "nincs neki más", mert nem lesztek elégedettek a képekkel.

Hogy biztosra menj:

Tedd ki az ágyra az egész család kollekcióját egymás mellé. Nadrág, felső, zokni, cipő. Ha ránézel távolabbról az egészre, és van olyan ruhadarab, ami elsőre megfogja a szemed, tudod, hogy az a kakukktojás, a képeken ugyanígy fog viselkedni. Ezután eldöntheted, hogy ettől még jó lesz e az összhatás, szeretnéd e, hogy vonzza a tekintetet a képen is az adott darab, vagy esetleg lecseréled.

1,412 views1 comment
bottom of page