top of page

szülésfotózás

kérdések és válaszok

Mi is az, hogy szülésfotózás?
Én mint fotós - és addigra már, mint kedves ismerős - lefotózom a babád születésének pillanatait, az elejétől a végéig.
Mindent lefotózol??
Igen, mindent, kivéve, ha megkérsz arra, hogy hagyjak ki valamit. 
Tehát nem muszáj, hogy MINDEN látszódjon a képeken, ha én nem szeretném? 
Semmi sem muszáj. Alapvetően arra törekszem, hogy a legjobb szögeket és pozíciókat megtalálva úgy fotózzam a legintimebb pillanatokat, hogy azokat ízlésesen, visszafogottan ábrázolják a képek.  De ha Te megkérsz, hogy a baba születésének pillanatiban csak a fejednél álljak, vagy azt a részt egyáltalán nem fotózzam, természetesen tiszteletben tartom a kérésed. Ezt akár a szülést megelőző beszélgetéseink során is kérheted, de ott, a helyszínen is dönthetsz így. Csak szólsz (vagy elhessegetsz :) és én félreállok. 
Mettől meddig vagy ott?
A vajúdás pillanatait is fotózom, akkor is ha bent van Apuka és akkor is ha nincs. Megörökítem a szülőszoba részleteit, az első kis ruhacsomagját a babának, készülnek képek a ctg-ről, arról ahogy nevetsz, arról is, ahogy összeszorított fogakkal küzdesz és arról is ha kiabálsz. A kitolás szakaszában is fotózok természetesen, az előzetesen megbeszélteket figyelembe véve. 
Lefotózom, ahogy először meglátod a kis arcát, ahogy Rád fektetik, ahogy Apuka először megcsodálja és elvágja a köldökzsinórt. Utána elkísérem a babát, amikor fürdetik, lemérik, felöltöztetik és közösen átköltöztök a szobátokba. Ha ilyenkor már megérkezik a tesó, vagy nagyszülők látogatóba, természetesen az ő első találkozásukat sem hagyom ki :)
Mikor szóljak, ha úgy érzem elindult a szülés?
Kérdésben a válasz. Amikor úgy érzed, hogy elindult a szülés :)
Akkor is, ha bizonytalan vagy és akkor is, ha utána kiderül a kórházban esetleg, hogy "vaklárma" volt. Szólj, bármikor bármit érzel, mert akkor én is tudok készülni, és könnyebben "elrajtolni", ha tényleg itt az idő. 
De nem ciki, ha mégse indul be, vagy túl korán szólok?
Nem, nem ciki. Itt nincs olyan, hogy ciki, sem a szüléskor, sem előtte. Könnyű ezt benézni, főleg, ha még nem tudod, hogy mire kell figyelned. Inkább mindig túl korán szólj, mint túl későn! 
Az előző babám pár óra alatt megszületett. Most is hasonlóra számítok. Mi van, ha lekésed?
Ha meg van beszélve, hogy fotózom a szülésed, akkor én a kiírt időpontod környékén (+/- 2 hét) már nem igazán hagyom el a várost. A legnagyobb dugóban is, a város túlsó felére is odaérek egy órán belül, tehát azt gondolom, hogy lekésni egy szülést csak vagy abban az esetben tudok, ha az tényleg extrém gyors, vagy nem szólsz időben. Ezért fontos, hogy az első észlelt jeleknél szólj, akkor is, ha utána még hosszú órák következnek otthon! 
Az a bevett szokás, hogy az első gyanús jelnél szólnak a kismamák, AKKOR IS HA ÉJJEL VAN, és utána folyamatosan egyeztetünk, hogy hogy áll a dolog. A legoptimálisabb időzítés az, ha egyszerre tudunk a kórházba érkezni. 
Mi van, ha császár lesz a végén?
Itt egy rövid történetet engedjetek meg. A legutóbbi szülésfotózásom úgy zajlott, hogy az Anyukának indított szülése volt, este indították, megbeszéltük, hogy ahogy érzi, hogy beindul a buli, egyből megyek. Másnap reggeltől kezdődött az izgalmasabb rész, én akkorra mentem be. Más kísérője nem volt. Summa 16 óra vajúdás után mégis császár lett a vége. A műtőbe ugyan engem nem engedtek be (ezt kórháza válogatja), de én voltam az, akire rátették a babát először, hogy mégis csak kapja meg a testkontaktust. Az Anyuka azóta is hálás nekem, hogy vigyáztam a babájára, amíg ő átkerült a szobájába :) 
Természetesen, ha jelen van Apuka vagy más kísérő, nem az enyém lesz ez a fantasztikus élmény, de örök emléket adok a képekkel annak, aki megkapja a babát és elkísérem őt, őket addig, amíg újra nem egyesül a család.
 
De mi van, ha a kórház csak egy kísérőt enged be? 
Itt kétélű a dolog. Sajnos még mindig sok olyan hely van, ahol a protokoll szerint csak egy kísérő mehet be, de az a tapasztalatom, hogy ha az Anyukának választott orvosa van és meg tudja vele beszélni, hogy egy fotós is bejönne, akkor nem szokott ebből probléma lenni, csak ezt ugye az intézmény nem reklámozza külön. A magánkórházakban egyértelműen nem jelent problémát a fotós és néhány olyan állami kórház is van, ahol ez megengedett.
Minden kórház beenged egy fotóst?
A hazai egészségügyre jellemző sajnos, hogy az orvosok és nővérek nagyon tartanak a betegjogi perektől, így előfordulhat, hogy nem veszik jó néven, ha folyamatosan dokumentálva van, amit "csinálnak". Erre a bevett gyakorlat az szokott lenni, hogy amelyik orvos nem szeretné, hogy ő vagy a többi dolgozó szerepeljen bármilyen formában a képeken, szól, és én ezt tiszteletben tartom, ebben az esetben a személyzetről nem készül kép. Megjegyzem, ritka, hogy ez előforduljon, eddig egyszer esett meg, hogy az anesztes doktornő megkért, hogy ne fotózzak, miközben szúrja az érzéstelenítőt. Semmi más gond eddig még nem merült fel, főleg nem a születés pillanataival kapcsolatosan. 
A császár az más kérdés. Ha programozott, jobban körbe lehet járni a lehetőségeket és ha a kórház (orvos) engedélyezi, akár korlátozó feltételek mellett is, nagyon szívesen tartok Veletek a műtőbe és kapom el a pillanatot, ahogy kiemelik a csemetét és odateszik az arcodhoz az első puszira :)
Mit kezdek egy fotóssal órákon át, a legdurvább fájások közepette?
Semmit. Nem kell vele kezdeni semmit. Előre le van beszélve minden, a fotósnak annyi a szerepe, hogy készítse a képeket. Nem fog téged arra kérni, hogy mosolyogj, vagy vonulj át a szoba másik sarkába, mert ott jobb a fény... nem visz vakut és nem fog műteremmé alakulni a szülőszoba. Én leszek ott csak a fényképezőmmel. Nem kell engem szórakoztatni, etetni, itatni és szóval tartani sem. Nem baj, ha unatkozom és nem baj, ha nem vagy kommunikatív kedvedben. Cserébe én figyelem, hogy mire van szükséged. Nem azért mert ez a feladatom lenne, hanem azért, mert az emberi jóérzés számomra ezt diktálja. Azért , mert anya vagyok és tudom, hogy min mész keresztül. Ha kell, akkor én szórakoztatlak, ha szeretnéd, nevetünk együtt, beszélgetünk amíg még bírod. Ha kell, segítek inni vagy hozok vizes borogatást a homlokodra. Ha arra kérsz beállok a sarokba, és ottmaradok. 
Arról, hogy ez hogy nézhet ki a gyakorlatban, találsz egy kedves történetet itt, a saját szülésem szemszögéből.
Tehát találkozunk előtte is, megismerkedünk?
Persze. Másképpen ez nem is mehet. Többször is találkozunk ha szeretnéd, természetesen Apukával is. Ebben a műfajban az egyik legfontosabb tényező a kölcsönös szimpátia, aminek az alapjain egy bizalmi kapcsolat tud köztünk kiépülni. Így nem idegenként hanem kedves ismerősként találkozunk majd. Így elkerülhető a feszengés és felszabadultan zajlanak majd az események. 
De én gátlásos vagyok, nem szívesen mutogatom magam mások előtt, hát még a kamerának...
Hát, ezt meg kell emésztened, ha fotóst hívsz a szülőszobára. Annyival tudok Neked segíteni, hogy elárulom: engem már nagyon kevés dologgal lehet csak melepni, sokmindent láttam már, még annál is többről hallottam és jómagam is átéltem közülük párat.  Emellett pedig nincs SEMMI, ami  a babád születésével kapcsolatban ciki vagy kellemetlen lehetne. Itt nem a legszebb arcodat mutatod, hanem a legvalódibbat. És pont emiatt lesznek ezek a képek különösen értékesek. Szilvi szavaival élve: "ezeken a képeken olyan nőt, leendő anyát láttam viszont, ami soha, semmilyen más körülmények között nem előhívható."
Mennyibe is kerül nekem ez az egész?
Annyi kiadása van egy családnak a babavárás és szülés kapcsán, hogy nem csoda, hogy ez központi kérdés. 
Egyszerűen megfogalmazva, nem lehet ezért fotósként annyi pénzt elkérni, amennyiért "megérné" nekem a 2-3 hétig tartó 0-24 órás készültség, ha úgy alakul, egy másik munkám lemondása, az esetleg 10-12 órán át tartó vajúdás és szülés, és az eseményt követő nem csekély utómunka.
De mivel én ezt alapvetően szerelemből csinálom, az anyagi megtérülés helyett leginkább az érzés motivál, amit én egy baba születésekor átélhetek, utána pedig az a jutalmam, hogy az én képeim által jutott a család megismételhetetlen és pótolhatatlan emlékekhez.
Mivel előre kiszámítani nem lehet, hogy én 4 órát tartózkodok a kórházban, vagy 13-at, ezért az árszabásnál egy átlagot kell figyelembe vennem. 
Mindenkitől egységesen 59.000 Ft-ot kérek. 
Mik a foglalás feltételei?
A teljes ár 40%-át előlegként, a maradékot pedig a szülést követően. 
Ha énmiattam hiúsul meg a fotózás (betegség, családi okok stb.), akkor természetesen visszakapjátok az előleget. Ilyenre még szerencsére nem volt példa, nagyon kevés olyan dolgot tudok mondani, ami ilyenkor fontosabb lenne nekem a Ti szüléseteknél, de emberek vagyunk, nekem is van családom, gyerekem, bármi közbejöhet, és értelemszerűen influenzásan sincs semmi keresnivalóm a szülőszobán. Ezzel együtt kaptok "fájdalomdíjként" egy 50%-os kupont baba vagy családi fotózásra. 
És ha Ti gondoljátok meg magatokat?
Ha ez a szülés kiírt időpontját megelőző 3 héttel vagy annál korábban történik, akkor semmi, visszakapjátok a foglaló összegét.
Ha viszont később mondjátok vissza (tehát a betöltött 36.hét után), akkor a foglalót nem áll módomban visszaadni. 
Ahogyan a szülés időtartamát, úgy a kimenetelét sem lehet előre megjósolni. Ha vajúdunk "együtt" 6 órát, de utána mégis császárra kerül a sor, nem engednek be, így "lemaradok a lényegről", ebben az esetben a fotózás ára nem változik, hiszen a képek egy teljes történetet írnak le, aminek csak egy apró része a születés pillanata. 
Mikor kapjuk meg a képeket?
Legfeljebb 2 héten belül, de mivel tudom, hogy ilyenkor minden család rettentően izgatott, igyekszek minél előbb elkészülni velük. 
Egy linkről tudjátok majd letölteni őket, nagyságrendileg 40-60 olyan kép szokott átadásra kerülni, de természetesen ha több olyan van, ami szép és érdekes, nem tartom meg őket magamnak :) 
Ezek a képek nem kerülnek ki a közösségi oldalakra, ugye?
Természetesen az engedélyetek nélkül nem. Mindig hálás vagyok azoknak a családoknak, akik pár válogatott, egyeztetett képet kiengednek, mert ezzel is segíthetünk elképzelni a szülésfotózást azoknak, akik még tapasztalatlanok e téren, nem utolsó sorban pedig megmutathatjuk a világnak, hogy milyen gyönyörű csoda az, amikor egy baba a világra jön. <3
 
Ha bármi egyéb kérdésed van, vagy szeretnéd, hogy fotózzam a szülésed,
 
bottom of page