top of page
  • GESZTENYE FOTÓ

...és hova menjünk?? - Helyszínválasztás szabadtéri fotózáshoz


Pár hete került fel a gesztenye Fotó fb oldalára egy rövidke, pár soros poszt egy szentendrei családi fotózáson készült képekről.​ Többen megkerestetek, hogy ez milyen jó, Ti is ilyet szeretnétek, nem is gondoltátok, hogy ilyesmire is van lehetőség.

Hogy ne lenne!!

Ennek kapcsán - és persze azért is, mert minden fotózás központi kérdése a helyszín - gondoltam, hogy az őszi fotózások előtt körbejárhatnánk egy kicsit ezt a témát.

Természetes módon, egy szabadtéri családi fotózás egyeztetésekor az első fontos kérdések egyike az időpont egyeztetést követően, hogy "oké, és hova menjünk?"

Állandó dilemma, és sok szempontot kell figyelembe venni családként és fotósként egyaránt.

Az őszinte, felszabadult és kifejező képek, a boldog gyerekmosolyok elsődleges feltétele az, hogy jól érezzétek magatokat ott, ahol vagytok és azt csináljátok, amihez kedvetek van. Minden gyerek és minden család más. Eltérő igényekkel, más aktivitási szinttel és elképzelésekkel futtok neki a fotózásoknak.

Fontos tehát, hogy ismerjétek a saját családotokat, tudjátok, hogy a Ti gyerekeitek milyen tevékenységek közben tudnak a leginkább természetesen viselkedni és kibontakozni, mikor érzik ők, és ezáltal ti szülők is felszabadultan magatokat.

Bűbájosak tudnak lenni a masnis ruhácskákba öltöztetett kislányok a búzamező kellős közepén naplementében pózolva, de ha ti gyerkőceitek inkább felfedező típusok, szeretnek folyamatosan mozgásban lenni, esetleg vágynak az ingerdús környezetre (mellesleg hulla fáradtak és nyűgösek naplemente környékén), akkor lehet, hogy inkább egy vadasparki látogatás vagy játszóterezés az, ami nektek való a csendes "pózoltatás" helyett.

Következő példa: Ha egy 10-15 fős család apraja nagyja indul fotózni, letisztult, "tömegmentes" helyet válasszunk, hisz például egy városi fotózás alkalmával nagyon nehéz olyan pontokat találni, ahol úgy lehet őket csoportosan fotózni, hogy ne lógjanak bele más járókelők a képbe. Ilyen esetben tökéletes lehet egy erdei kirándulás, vagy egy idegenektől elzárt saját helyszín, kert.

Másik sarkalatos pont a logisztika.

Kora reggel felkerekedni egy fotózásra, összerakni magukat, a gyerekeket, úgy, hogy (az olyankor előnyösebb fények miatt) teszem azt, reggel 8-9 körül kezdhessünk, nem könnyű feladat, ahogyan a hétköznap este 6-os fotózásra sem leányálom átvergődni a városon. Nem mindegy tehát, hogy a kiszemelt helyszín milyen messze esik a család lakóhelyétől (és a fotósétól ;) , 15 percet kell e utazni, vagy 50 percet.

Ha Nektek is necces a reggeli, vagy akár a késő délutáni fotózásokra odaérni, esetleg tömegközlekedtek, érdemes olyan helyszínt választani, ami nincs túl messze és könnyen megközelíthető.

De akkor mik is a lehetőségek?

Nagyjából végtelen.

Én első körben mindig megkérdezem, hogy van e bármi olyan helyszín, ami Nektek különösen kedves, emlékek kötnek oda, vagy csak szerettek ott sok időt tölteni, mert akkor az egy optimális választás lehet. Ebben az esetben, bármiről is legyen szó, igyekszünk úgy időzíteni, hogy a lehető legkevesebb ember legyen ott rajtunk kívül, akik "bezavarhatnak a képbe".

(ez a fotó életem első "hivatalos" fotózásán készült, Violáék kifejezettén kérték, hogy az érdi Duna parton fotózzunk, mert ez a helyszín nagyon közel áll hozzájuk és sokat járnak ide. )

Ha nincs kívánságotok, elkezdünk közösen ötletelni.

A legkézenfekvőbb mindig a Margitsziget és a Kopaszi gát, néha be is adom a derekam, ha valaki ezeket szeretné, mert persze összességében szuper helyszín mindkettő, cserébe viszont minden második kép, ami a neten szembe jön, "a kopaszi fahídon" készült. Igyekszek egyedi helyszínekben gondolkozni, hogy különleges sorozatokat lehessen belőlük készíteni, ami csak rólatok szól! Emellett, engem is gyönyörködtet a változatosság, szeretek új helyeket megismerni, felfedezni, még akkor is, ha olyankor szakmailag nagyobb a kihívás, mint egy olyan területen, ahol minden bokrot ismerek már.

(najóó, azért a Kopaszin is lehet egyedi képet készíteni :)) --->

Zöld.

Az esetek nagy többségében a zöldbe menekülnénk fotózni. Kézenfekvő, letisztult, egyértelmű, jó eséllyel nincs tömeg. Univerzális helyszín (a fentebb említett két befutón túl..) az arborétumok, kastélyparkok, Normafa, Gellérthegy és társai. Tavasszal könnyű dolgunk van, mert minden szép, zöld, friss és üde. Ahogy megyünk bele a nyárba, egyre óvatosabban kell megválasztani a területet, mert már egyáltalán nem biztos, hogy zöld lesz. Előnye a kezelt terepeknek (Kopaszi, arborétumok, kastély parkok), hogy ezek nagy részét locsolják, karban van tartva, a fű nyírva van, rendezett. Ősszel ismét könnyebb a helyzet, mert ott már senki sem a zöldellő erdőre vágyik, szeretjük az ősz sárgás, fakóbb színeit, egyedi hangulatot adnak a képeknek a ködös reggelek, korán lenyugvó nap és a színes levelek.

Ha nem zöld, akkor hol?

Itt jön a bevezető a képbe.

Lehet Szentendre, a Vár, a Városliget, rakpart vagy a Várkert Bazár, fantasztikus sorozatokat lehet lőni, tele változatossággal és egyediséggel.

Aki szereti a mozgalmas, aktív programokat, akiknél a gyerkőcök nem bírnak megülni a fenekükön fél percre sem, cserébe szeretnek szaladgálni, felmászni a várfalra, kavicsot dobálni a Dunába, közben szusszanni egy fagyizóban, az nyugodtan merjen eltávolodni a szokásos, zöldben tervezett fotózásoktól, és fedezzük fel a várost!

Tévedés, hogy ez csak nyáron, vagy meleg időben opció! Mindig mosolyt csal az arcomra a pár évvel ezelőtti decemberi fotózás emléke, bent a Vörösmarty téren, a karácsonyi vásárban, forrócsokit szürcsölve....

Aki igazán különleges képekre vágyik, de nem szeretne értük "világgá menni", egy kis kreativitással még a dzsungelt is előhívhatjuk a 9.kerületi füvészkertben!

Összeköthetjük a fotózást egy kulturális élménnyel, végigvezetve a gyerekeket a Vajdahunyad Vár lépcsőin és szobrain, majd fagyizhatunk a közeli téren...

Télen pedig alig várjuk, hogy leessen a hó, olyankor ugyanis bárhova mehetünk, minden gyönyörű, akár az erdőben, akár a Tatai tó jegén élvezzük a fehér pelyheket!

Fotózásra fel! :)

1,933 views0 comments

Комментарии


bottom of page