top of page
  • GESZTENYE FOTÓ

Esküvőd lesz? Így válaszd ki a megfelelő fotóst!

Nos, gondolom már sok részlet összeállt az esküvőtökkel kapcsolatban. Béreltek helyszínt, béreltek ruhát, hívtok zenekart, jön a sminkes, fodrász... Ugye, hogy mennyi időt és fáradtságot nem kímélve kutattatok, hogy a legmegfelelőbbet találjátok meg a nagy napra ezek közül?


Pedig, a smink lekopik, a frizura szétesik, a ruhát visszaviszed a kölcsönzőbe, az esküvő helyszínére pedig előfordulhat, hogy többet már nem is látogattok el, hacsak valami véletlen folytán nem úgy hozza az élet.

Mi az ami viszont örökre elkísér és megmarad? Bizony, a képek...




Érdemes hát legalább annyi energiát a fotós keresésére fordítani, mint a többi részletre.

Nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő embert, hiszen, a többi dologgal ellentétben, a képeket nem látod előre. Nem tudod megnézni, mint a ruhát vagy a helyszínt, nem tudod kipróbálni és tesztelni, mint a sminket vagy a frizurát. Benyomás és szimpátia, na és persze a referenciák, ennyi jut, ezek alapján kell letenni a voksotokat egy fotós mellett.

Úton útfélen jönnek szembe a lehetséges jelöltek, ajánlások és reklámok bombáznak majd, ha akarjátok, ha nem.

Segítségképpen igyekszem három fő pontban összefoglalni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennetek a keresésnél, amennyiben tudatos döntést szeretnétek hozni, és nem az első olyanra rábökni, aki „jónak tűnik”.



1. Stílus és minőség


Fontos, hogy tisztában legyetek azzal, milyen stílusú sorozatot szeretnétek a nagy napról. Ha nincs kialakult kép a fejetekben, irány a net, böngésszetek google vagy pinterest képek között, facebookon vagy instán, mentsétek le azokat a fotókat, amik különösen tetszenek, a végén pedig ezeket összevetve könnyen látjátok majd, hogy milyen stílusú képek állnak hozzátok közel.

Van, aki a drámai kontrasztok és erős színhatásokra esküszik, van, akinek a légiesebb,letisztult, pasztell színvilág jön be. Vannak párok, akik jobban szeretnék magukat az utolsó apró részletig beállított pózokban viszont látni, van akinek a dokumentarista életkép jellegű sorozatok tetszenek.



A minőség kapcsán viszont nem túl széles a skála. Egyértelműen látszik egy fotós portfólióján, hogy akármilyen stílust is képvisel, a képei igényesek e, minőségileg rendben vannak e. Fontos, hogy, a fotókról átjöjjön a pár személyisége, meséljenek a képek, legyen történetük, olyan hangulatuk, ami még akár egy idegent is megszólít.



Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ránézésre egy fotós mennyit retusál, alakít a képein, mennyire marad meg a képek természetessége. Ha úgy látjátok, hogy minden képének ugyanaz a színvilága, ugyanaz a karaktere, mintha "filtert" húzott volna rá, az valószínű, hogy úgy is van. Az agyonfilterezett, szerkesztett képeknek az a veszélye, hogy a fotós ezekkel a látványelemekkel próbálja elfedni, hogy amúgy a nyersanyag korántsem "tökéletes".

Tipp: A honlapjára minden fotós ki tud válogatni 20-30 db jól sikerült képet a portfóliójába 5-10 fotózott esküvőből. Ez kiinduló pontnak elmegy, de, ha biztosra akartok menni, kérjetek tőle 50-100 képes válogatást 1-1 esküvőből! Ha ebből az összeállításból is az jön le, hogy minőségi munkát végez, változatosak a képek, nem hagyott ki egyet sem a fontos pillanatokból és megtaláljátok az összhangot az egész sorozatra vonatkozóan, akkor jó helyen jártok!



2. Személyiség


Amikor találkoztok valakivel, az első 5 perc alapján meg tudjátok mondani, hogy szimpatikus e, pozitív benyomást tett e rátok, tudtok e vele nyíltan és őszintén kommunikálni, vagy sem.

Ha bármi oknál fogva nem találjátok meg a közös hangot, kényelmetlenül érzitek magatokat a társaságában, engedjétek el egymást, mert ez bizony meg fog jelenni később a fotókon is.

Gondoljatok a vendégeitekre is. Ha a fotós egy közvetlen, nyitott személyiség, aki könnyen szót ért majd a vendégekkel, esetleg még humora is van, vidám és változatos életképekre számíthattok a násznépről!


Nagyon fontos tehát, hogy találkozzatok az összes olyan fotóssal, aki a fenti szempontok alapján szóba jöhet, és akinek az ajánlatával összességében meg vagytok elégedve, mielőtt bárkit lefoglalnátok ismeretlenül, (csak mert xy-nak bejött tavaly..)



3. Ár érték arány


Ez egy vízválasztó szempont mindenki számára, akinek nem végtelenek az esküvőre szánt forrásai. Mégis azt mondom, nem szabad kizárólag az ár alapján ítélni.

Nem biztos, hogy a több százezret kérő fotós annyival jobb képeket készít majd, mint akinek emberi szinten mozognak az árai, az viszont, ha valaki „túl olcsón” adja magát, erős gyanakvásra adjon okot!


Az összkép, amit a honlap, fb, insta és egyéb referenciák alapján láttok, úgyis segít elhelyezni, hogy a minőségi csúszkán hol helyezkedik el az adott fotós. Ez pedig még akkor is segít betippelni az ársávot, ha egyébként a honlapon nem szerepelnek konkrét csomagok vagy összegek, csak egyéni ajánlatkérésre van lehetőség. Kérjetek ajánlatot bátran, nem szabad rá sajnálni az időt, ha amúgy tetszik a fotós munkája! Ez nem kötelez semmire, viszont nagyobb a merítés, amiből a végén válogathattok!

Ne érezd cikinek, ha esetleg a meghirdetett csomagok nem fedik le az igényeiteket, többre vagy kevesebbre vágysz, vagy csak bármit módosítanál. Mondd el bátran, kérdezz rá! Az a fotós, aki nem képes ezeket rugalmasan kezelni és az adott párhoz igazítani, nem a Ti emberetek!

Mindig kérdezzetek rá bújtatott költségekre! Sok fotós nem tünteti fel a csomagáraknál, ha pl. utazási- vagy szállásköltség térítésre is számít, néhány esetben nettó árakat töltenek fel az oldalaikra.



Összefoglalva tehát, alapos utánajárást igényel a téma, de minden tudatosság mellett is hallgassatok a megérzéseitekre, mert őszinte, felszabadult érzelmeket csak akkor tudunk a kamera felé mutatni, ha bízunk abban, aki mögötte áll! :)


Sok sok vidám és boldog percet kívánok Nektek az előkészületekhez, a Nagy Naphoz és a hátralevő közös életetekhez is!




86 views0 comments
bottom of page