top of page
  • GESZTENYE FOTÓ

Profi képek a családról - De hogyan válasszak fotóst?


Profi képeket szeretnél a családról, de nem tudod ki lenne a megfelelő választás?

Felvirágzóban az iparág, nagy a választék, így nem nehéz elveszni a rengeteg ajánlat között. Biztos emlékszetek még a régi idők családi fotózásaira, amikor egy egyszínű háttér előtt beültették a családot egy kanapéra, háromra mosolyogni kellett, kattant a gép, telibe villant a vaku, kész. Szerencsére mostanra sokat változott a helyzet, mind a technika, mind a lehetőségek terén. Mindenki más, másfajta igényekkel, motivációval és elvárásokkal. Van, aki hirtelen elhatározásból már foglalja is az időpontot az első fotósnál, akit megtalál a neten, van aki ahhoz viszi a családot, aki a barátnőjét is fotózta. Mégis azt gondolom, hogy ennél kicsivel több türelmet és időt kéne szánnunk a megfelelő fotós kiválasztására, hiszen az elkészült képek elkísérnek egy életen át, nem csak minket, hanem a gyerekeinket, unokáinkat is.

Mi a célom?

Célszerű tehát sok szemszögből átgondolni, hogy mit is várunk a képektől és magától a fotózástól. Motivációnktól függően eltérő lehet a választási folyamat, ezért mindenképpen fontos előre behatárolni, hogy milyen eseményhez kapcsolódik a fotózás. Lehet az születésnap, keresztelő, vagy csak a „szokásos” évi egy alkalom, hogy fotókönyvbe rendezve a képeket, tudjunk ajándékot adni a Nagyiknak, no és a mi polcunkra is felkerülhessenek.

Konkrét céllal és elképzeléssel könnyebben találjuk meg a megfelelő fotóst, így sokkal kisebb az esetleges csalódás esélye.

A legfontosabb alapelv: légy igényes önmagadra! Ne érd be kevesebbel! ( Itt nem a képek számára gondolok, hanem a szolgáltatás minőségére!) próbálj olyan opciót találni, ami leginkább megfelel az elképzeléseidnek, mert csak így lehet jó a végeredmény.

Kutatómunka

Ha már tudod, mit is szeretnél, irány a net. Google a barátod, a megfelelő kulcsszó beírása után töménytelen mennyiségű képet tudsz átlapozni. látsz kültéri és beltéri képeket is, műtermit és otthoni környezetben készültet egyaránt. Találkozol különböző stílusokkal, színekkel, retusálási technikákkal.

Végtelen a paletta, a teljes mértékben kontrollált, tematikus kellékekkel és mesterséges hátterekkel komponált műtermi fotózáson át egészen a már-már fotóriporteri irányt képviselő, minden külső irányítást mellőző, természetes élettérben fotózott valódi pillanatokig.

Fedezd fel, hogy melyik vonal áll legközelebb hozzád, a személyiségedhez, a családodhoz és az elképzeléseidhez. Ezzel a folyamattal máris szűkítetted a kört.

A következő lépés, hogy olyan honlapokat keresel, amik egyeznek a választott iránnyal.

Mit figyelj a honlapon?

Most nem mint fotós beszélek, hanem laikusként, Anyaként, aki böngészi a netet, hogy megtalálja az Igazit. Számomra alapvetés, hogy LEGYEN HONLAP.

Egy honlap legyen áttekinthető, tartalmazzon minden szükséges információt, és azt könnyen meg is lehessen találni rajta. Legyen ízléses (ez persze mást jelent Neked és nekem, de az igényesség hiánya mindenkinek feltűnik). Egyértelműen tükrözze a fotós egyéniségét, stílusát, elveit, mert én nem szeretem a zsákbamacskát.

Tartalmazzon csomagokat, árakat. Azokat a honlapokat, ahol csak kapcsolatfelvétellel lehet ajánlatot kérni, egyből bezárom, hacsak nem egy olyan speciális igényem van, amire nyilvánvalóan nincs előre meghatározható „tömeges” ajánlat.

Szeretek látni a galériában teljes sorozatokat. Nem csak 1-1 kiragadott fotóból összeállított portfóliót, mert számomra az nem ad teljes képet. Pár jól sikerült fotója mindenkinek van. Örülök annak, ha vannak a honlapon (vagy fb oldalon) visszajelzések a fotózásokra vonatkozóan. Nem csak az elkészült képekkel kapcsolatban, hanem az egész folyamatra nézve. Így nagyobb biztonságban érzem magam a „fotós kezében”. (Egy újszülött fotózásnál teszem azt, fontos szempont lehet, hogy van e időkorlát a fotózás során, ha van, akkor mi az.

Senki sem teszi ki szívesen a pár napos babáját egy erőltetett menetnek, csak hogy „ki ne fussunk az időből”.)

Itt már le is szűkült a kör 3-4 jelöltre.

Na és az Ár.

Az egyik legfontosabb szempont, sok esetben döntő is.

Mindenki tudja, hogy mi az amit rá akar, tud szánni. Ha szűkebb a keret, az nyilvánvalóan szűkíti a lehetőségeket is.

De, itt vissza kell kanyarodnom a fentebb említett alapelvemre: Légy igényes önmagadra! Ha nem engedhetsz meg magadnak egy 50 képes sorozatot egy profi fotósnál, az nem tragédia! De ne a minőségből adj lejjebb, hanem a mennyiségből. Válassz inkább kevesebb képet tartalmazó csomagot, fotókönyv és egyéb extrák nélkül, így sokat spórolhatsz. Nézz olyan csomag után, ahol lehetőséged van részletekben fizetni.

Ne tévesszenek meg a mennyiségre építő ajánlatok. Gondolhatnánk, hogy minél több képet kapunk, minél olcsóbban, annál jobb. De tényleg így van ez?

Ne csak a képek számát nézzük, hanem a képék minőségét is. Egy profi fotózásnál nem elég ha szép egy kép, annak jónak is kell lennie. Vizsgáljuk a szolgáltatást egészében. Mert bizony amikor a fotókat visszanézzük, magára az eseményre is élénken emlékezni fogunk. Jó esetben ez egy vidám, élettel teli, kellemes emlék lesz, rosszabb esetben pedig gyorsan lapozunk egyet, és meggyőzzük magunkat, hogy semmi baj, a képek megvannak és legalább olcsó volt...

Megtaláltad álmaid fotósát, de nem szerepel az árlistáján olyan csomag, ami a te igényeidet lefedné?

Semmi gond, nyugodtan kérj egyedi ajánlatot. Azt a fotóst, aki az ilyesmit rugalmatlanul kezeli, pedig hagyni kell a fenébe.

Itt engedjetek meg egy kis kitérőt:

Nem szeretnék nagyon mélyen belemenni a témába, de azt gondolom, egy bizonyos szint felett senki nem dolgozik "olcsóbbért" vagy ingyen. Gondolok itt arra, hogy ha egy fotós (vagy bármilyen szolgáltató) túl van a referenciagyűjtés időszakán, és ez nyilvánvalóan kiderül egy honlapról vagy fb oldalról), akkor nagyon kellemetlen helyzetbe lehet hozni azzal, ha megkérjük, hogy vállalja olcsóbban/ingyen a fotózást, mert hisz ismerősök vagyunk, vagy ismerjük az ismerősének az ismerősét. Ha ezt az elvet követnénk, le is húzhatnánk a rollót rövid határidőn belül. Az alábbi táblázat tökéletesen illusztrálja ezt a jelenséget, kellő humorral kezelve :)

Végre! Megvan a fotós, megvan az időpont!

De, még itt is felmerülhet néhány tisztázandó kérdés, amire ha a fotós nem térne ki magától az egyeztetés során, bátran kérdezz rá!

Mit tartalmaz konkrétan az adott csomag? Mit kapok a pénzemért?

Gondolok itt olyasmire, hogy hány retusált képet kapsz, kapsz e esetleg nyers fotót, vagy alapkorrekciózott képeket. Te válogathatod ki a végleges x db fotót, ami retusálásra kerül, vagy a fotós választja ki? Van lehetőségem további képeket választani térítés ellenében?

Hány órát vesz igénybe a fotózás?

Kell előleget fizetnem a lefoglalt időpontomra?

Mikor és hogyan kapom meg a képeket?

Kikerülnek a képeim a weboldalra, facebookra, instara stb? Kötelező hozzájárulnom, vagy kérhetem, hogy ne legyenek nyilvánosak?

Mik a lemondás feltételei?

Mi lesz ha rossz az idő aznap?

Milyen ruhát vegyek fel?

(illetve mi az ami biztosan előnytelen az adott helyzetben?)

Sokat segít, ha tudtok a fotóssal beszélni valamilyen "videós" platformon a találkozás előtt, esküvő, rendezvény és szülésfotózás esetében nyilván elengedhetetlen az akár többszöri személyes találkozó Ez segít kiépíteni a bizalmat, oldja az ismeretlen miatti feszültséget, és jó lehetőség kérdezni is!

Milyen a tökéletes ügyfél egy fotós szemével?

Mert ugye annak a fránya éremnek két oldala van és egyoldalúan semmi sem működik (jól) ezen a Nagyvilágon...

Na nem kell nagy dolgokra gondolni, ezek legtöbbször természetesen következnek, de azért fussuk át gyorsan..

Légy lelkes!

Ha a fotós látja, hogy elkötelezted magad az irányába, számítasz rá, a szakértelmére, elfogadod a véleményét, még a maximumnál is többet fog beleadni!

Nyálas, tudom, de nekünk a legnagyobb motiváció, ha látjuk rajtatok, hogy komolyan veszitek a közös projektet, élvezitek a közös munkát és imádjátok az elkészült képeket!

Ötletelj!

Amelyik fotós nem nyitott az ötleteidre, legyen az bármennyire is meredek, esetleg kínosnak érzed megosztani azokat, ott már megette a fene az egészet. A bizalom nagyon fontos és igen, simán kialakulhat az első beszélgetés során is, ha mindkét fél nyitott a másikra.

Tartsd magad a megbeszéltekhez! Ezt egy fotósnál természetesnek veszem, ezért nem részleteztem korábban. Nálunk ez "alap" kell, hogy legyen és nincs bocsánat.

De, előfordulhatnak, és elő is fordulnak félreértések, ez benne van a pakliban. Mindkét félnek rendkívül kellemetlen, ha a kommunikáció hiánya miatt, vagy pusztán figyelmetlenségből "benézel" valamit. Legyen az maga az időpont, fizetési határidők vagy bármilyen egyéb pontos részlet. Ezért ha nem vagy biztos valamiben, bátran kérdezz rá inkább többször, sokkal jobb időben tisztázni, mint kellemetlen helyzetbe kerülni miatta később.

Tiszteljük egymás idejét!

Vannak fotósok, akik minden fotózás foglalásakor előleget kérnek. Nem véletlen alakult ez így. Előfordul, hogy foglalsz egy időpontot, de lebetegedik a gyerek, elütik a kutyát, defektet kapsz, akármi és le kell mondd az időpontot. Ez benne van. De amikor egész egyszerűen "elfelejtesz" eljönni a megbeszélt időpontban, vagy késel egy órát, de oda se szólsz, az tiszteletlenség.

Igen, szép leszel a fotókon! Ha magadban nem bízol, a fotósban bízz!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy „áh, rólam még egy normális képet nem lehetett csinálni..”

(én is így vagyok ezzel, ezért állok a kamera másik végén ;)

De próbáld mantrázni magadnak, hogy egy profi fotós más. Nem úgy kattint mint a nagyi vagy a férjed otthon. Látja az előnyös oldalad, (najó azt reméljük a férjed is.. ;) és az előnytelent is. Felismeri, hogy mik azok az arckifejezések, amik jól állnak, milyen beállításokkal „takarja” ki a tokádat, vagy a hurkát a hasadon. Azon szerencséseknek meg, akiknek nincs se hurkája se tokája, na nekik végképp semmi aggódni valójuk!

Egyetlen dolog van, ami minden esetben rosszul mutat a képeken. Ez a rosszkedv, stressz, feszültség. Tudom, könnyű mondani, de bízz a fotósban, bízz egy kicsit magadban is és gondolj arra, hogy ha már itt vagy, és kifizeted ezt a pénzt, érdemes magad jól érezni, nem igaz?! :)

Most már tudsz mindent, innentől már csak kellemes meglepetés érhet! Fotózásra fel!

147 views0 comments
bottom of page